FENOMENUL JUCU. Bosch, DeLonghi, Ecolor, Holver și Tuborg îngroapă în bani primăria comunală. Doar gropile din asfalt îți amintesc că ești în România

Publicat: 19/04/2013, 09:19
Actualizat: 28/06/2014, 04:51

Dacă Turda și Câmpia Turzii, două orașe transilvănene binecunoscute, sunt aproape falite după plecarea americanilor de la Bechtel și a rușilor de la Mechel, la mai puțin de 50 de km distanță, celebra comună Jucu, o veche cunoștință a finlandezilor de la Nokia, renaște din propria-i cenușă.

Bosch face angajări

„În august vor să recepționeze construcția și, până în toamnă, să angajeze vreo câteva sute de oameni”, îmi povestește arhitectul șef al primăriei Jucu, Tudor Pop, despre intențiile celor de la Bosch.

Anul trecut, nemții au demarat construcția unei fabrici de componente auto, amplasată în Parcul industrial Tetarom, din comună. Investiția se ridică la 77 de milioane de euro, va ocupa peste 20 de hectare de teren, iar cei de la Bosch vor să angajeze până în toamnă cel puțin 300 de oameni, urmând ca, în viitor, numărul personalului să crească la 2000.

Hala Bosch, aflată în construcție. Sursa foto Marian Sultănoiu

Compania se află în plin proces de recrutare, chiar azi organizând la Casa de Cultură a Studenților un târgul de joburi.

În legătură cu acest eveniment, Brigitte Eble, director general al Robert Bosch, reprezentant a grupului Bosch în România, spunea în urmă cu două zile că au început angajările din luna octombrie, anul trecut. „Mai întâi am angajat personal de specialitate, pentru școlarizare și training în câteva fabrici Bosch din Europa. Acum începem recrutările pentru restul pozițiilor””, spunea Brigitte Eble.

Oamenii din Jucu nu au regim preferențial

Care va fi impactul financiar și social înregistrat la nivelul comunității locale, în aceste condiții? „Din punct de vedere social, uman, ne ajută, dar nu cine știe ce. Nici la Nokia n-au fost angajați prea mulți oameni din comună. Cam 50-100, nu mai mult. Iar finlandezii tot cam vreo 2000 de angajați plăteau” îmi spune Tudor Pop.

La ora asta, în parcul industrial Tetarom, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, pe un teren al ADS, cândva în administrarea Universității de Științe Agricole, și aflat pe raza comunei Jucu, au venit deja doi investitori mari – DeLonghi și Bosch.

Unitatea DeLonghi, deschisă în fosta hală Nokia. Sursa foto Marian Sultănoiu

„Întâi a venit DeLonghi. Ei au luat hala Nokia, au reamenajat-o și, din martie, anul ăsta, au început să asambleze espressoare de cafea. Au angajat 100 de oameni – până în 2015 vor să ajungă la 700 -, unii dintre ei, chiar din foștii angajați Nokia.

Nu știu dacă printre ei or fi și unii din Jucu. Se prea poate, dar nu știu” mai spune Pop.

Aglomerație la Jucu

Lângă parc, pe aceeași platformă a comunei, mai funcționează Ecolor, companie deținută de producătorul suedez de mobilă, Gyllensvaans Mobler, care onorează comenzile Ikea pentru magazinele sale.

Aproape de Ecolor se află o făbricuță de cherestea, furnir și subansamble din lemn a firmei austriece Holver. Apoi, o unitate de panificație, PANEMAR și un depozit al Tuborg.
„Vor mai veni și alții, cu siguranță. Se întrevede un viitor luminos pentru comună, ca să spun așa, din punct de vedere al investițiilor”, conchide Tudor Pop.

O primărie cu bani

Iar dacă oamenii din Jucu nu au regim special la angajările de pe platformă, din 3000 de persoane apte de muncă – 5000 de suflete numărând întreaga suflare a comunei – fiind angajați doar 300, ei bine, primăria încasează anual, nici mai mult nici mai puțin de 2.000.000 de euro. „Și lucrurile nu se opresc aici” îmi spune inspectorul fiscal, Aurel Marc. „Încasările la bugetul local al comunei vor crește, în momentul în care Bosch va da drumul la producție și va mai construi alte hale. Poate și alții se vor extinde. De asemenea, mai așteptăm investitori despre care încă nu putem spune nimic”.

Inspectorul fiscal Aurel Marc. Sursa foto Marian Sultănoiu

Cum gospodărește comuna atâția bani, e problema ei. Comunitatea e una obișnuită, decentă, care nu suprinde prin nimic. Dacă te iei, însă, după cum arată primii kilometri din șoseaua către sat, bagi mâna-n foc că primăria e falită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×